Gezinsondersteuning

Groeipunt: meer zelfvertrouwen als ouder met gezinsbegeleiding

Samenpunt - groeipunt voor jouw gezin- foto vader en dochter

Geen mooiere rol dan die van een ouder, maar het kan ook een behoorlijke uitdaging zijn. Want soms loopt het gewoon moeilijk, om welke reden dan ook. Zit je met vragen rond opvoeden? Wil je er van alles over bijleren? Raak je maar niet uit een kluwen van gezinsproblemen? Wil je een beter contact met je kinderen, de school, de leefgroep, het pleeggezin of andere organisaties? Wil je praktische tips om te groeien en sterker te worden in het ouderschap?

Binnen ons Groeipunt bieden we je eerst en vooral een luisterend oor, want door écht te luisteren naar jou, krijgen we een goed zicht op wie jij bent, wat jij kunt en waar je tegenaan loopt. Samen zetten we de juiste stappen en gaan we aan de slag met je talenten en kansen, maar ook met je hindernissen. Onze gezinsbegeleiding zorgt ervoor dat je al de taken en verantwoordelijkheden die je als ouder hebt, makkelijker aankunt én fijner vindt. Bovendien helpen we je om te verbinden met bepaalde instanties, zoals de school, het internaat, het pleeggezin of de leefgroep van je kind.
Zo laten we je groeien als ouder, maar dan wel in jouw tempo.

Wist je dat …

  • … je in ons Groeipunt niet alleen terechtkunt voor gezinsbegeleiding, maar dat we ook uitstappen en vormingen voor ouders organiseren?
  • … we je als gezin helpen wanneer je samen met andere gezinnen een uitstapje wilt maken of op weekend wilt? Zo leer je niet alleen andere mensen kennen, je kunt ook ervaringen en tips met elkaar uitwisselen rond opvoeden.

Lees enkele ervaringen

Ik weet dat er bij Samenpunt altijd iemand klaarstaat, ook al ben ik niet de gemakkelijkste persoon.
Als ik enkele jaren geleden niet was ingegaan op de hulp die ik bij Samenpunt aangeboden kreeg, was ik er nu misschien niet meer. En stond ik sowieso niet waar ik nu sta.
Ik ga graag met mijn begeleidster een tasje koffie drinken. Dan praten we over de voorbije weken, wat me dwarszit. Dat lucht me op, zo kan ik weer verder.
Die kalender van Samenpunt helpt me toch heel goed om mijn week te structureren. Afspraken worden erop genoteerd, wat ik moet doen wordt erop vermeld … Zo vergeet ik niets, een hele steun.
Ik heb altijd thuis gewoond. Nu zet ik mijn eerste stappen in het zelfstandig wonen, want altijd een beroep doen op mijn ouders vind ik niet fijn. Dankzij de begeleider van Samenpunt kan ik nu wat meer loskomen van hen en mijn eigen plan trekken.
Die soep die we samen gekookt hebben, vond ik heel lekker. En het boodschappenlijstje met bijbehorend menu vind ik heel handig. Een goede tip!
Mijn begeleider ken ik al jaren. Ze is mijn vertrouwenspersoon. En het is een hele geruststelling dat ze er is, want veel zaken begrijp ik niet. Met al mijn vragen kan ik gelukkig bij haar terecht, en geen enkele vraag is te gek.
Tijdens de dagbesteding word je heel goed begeleid, en je komt ergens. Eigen inbreng en voorstellen worden gehoord. Het is een fijne groep mensen om in te vertoeven.
Wat ik het meest apprecieer aan de dagbesteding ? Dat je samen weg bent in groep, met aangename begeleiding. Ze vangen je goed op en zorgen voor toffe activiteiten. Fijn dat er een groep bestaat voor mensen met een beperking, waar je echt kunt zijn wie je bent.
In het begin was ik wat bang om mee te doen aan de dagbesteding . Functioneren in een nieuwe groep, zou dat wel lukken? En zou het wel klikken met de anderen? Ik maakte me er echt zorgen over. Maar ik heb het dan toch een keertje geprobeerd, en dat is zo goed meegevallen dat ik het ben blijven doen.
Toen ik ging samenwonen met mijn vriend, was hij al aangesloten bij Samenpunt. En ik zag het onmiddellijk zitten om hem daarin te volgen. Het zijn allemaal warme mensen die er voor je zijn, en dat is zeker handig als je een beperking hebt. Ze helpen ze ons onder andere met geldzaken. En we nemen ook deel aan de dagbesteding . Samen knutselen, dingen bijleren, anderen ontmoeten … dat vinden we een echte meerwaarde. We kunnen het iedereen aanbevelen.
Previous
Next

Wil je meer zelfvertrouwen in je rol als ouder?